Dr Simeonsi dieedi konsultandi täispikk vastus «Kuuuurija» saatele

Kuuuurija
Copy
Raamatud, tervis, tervislik toitumine. Pilt on illustratiivne.
Raamatud, tervis, tervislik toitumine. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Dr Simeonsi dieedi konsultandi täispikk vastus «Kuuuurija» saatele.

Meil on 9-aastase Eestis tegutsemise kogemuse jooksul olnud üle 14 000 kliendi ning selle põhjal saame öelda, et madala vererõhu kaebus on pigem harvaesinev (esineb eelkõige juhul, kui vererõhuprobleemiga klient ei tee raviarsti või konsultandiga koostööd) ning teie poole pöördunud kliendi poolt välja toodud muud kõrvalmõjud ja seosed dieediga lausa meelevaldsed. Leian, et antud juhtumi kommenteerimine on meie jaoks seotud eetilise dilemmaga, sest iga kliendi kaalulangetuse puhul on tegemist väga isikliku teemaga ning me ei soovi, et kellelgi võiks tekkida kahtlust, et me nende usaldust hakkame kuritarvitama. Seetõttu on mul piiratud võimalused klienti puudutavatesse detailidesse laskumiseks. Mõistame, et telesaates ei saa pikka kommentaari ette lugeda, kuid varasemad «Kuuuurija» käsitlused erinevatel teemadel on jätnud meile mulje, et ajakirjaniku eesmärk on vastaspoolt kaamera ees pigem rünnata, kui ära kuulata. Koostasin lühikese kokkuvõtva vastuse antud juhtumi osas, mille palume siiski ekraanile panna või ette lugeda. Allpool ka meie pikem kommentaar, mille palume täismahus avaldada «Kuuuurija» FB lehel.

«Dr Simeonsi dieedi põhimõte on panna organismi kasutama sinna kogunenud varurasvu ning sünteesima neist vajalikke toitaineid. Nii saab inimene toidulaualt ja varurasvadest kombineerituna 2000–4500 kcal päevas. Dr Simeonsi dieedi läbimise ajal erilisi kõrvalmõjusid ei ole. Sarnaselt kõikidele paastumis- ja kehapuhastusprogrammidele võib esineda veresuhkru langust. Nendeks puhkudeks on juhendis selged juhised, kuidas toimida ja soovi korral nõustab dieedikonsultant ka alati kiirelt ja personaalselt. Soovitame programmi läbijal olla tihedas kontaktis isikliku konsultandiga, kes on saanud spetsiaalse väljaõppe ning saavad vajadusel suunata täiendavale konsultatsioonile 40-aastase kogemusega arst-terapeut-dietoloog dr Natalia Trofimova juurde. Ühtlasi soovitame enne dieedi alustamist krooniliste tervisemurede korral konsulteerida oma raviarstiga. Ükskõik millise kaalulangetusmeetodi kasutamine ei muuda inimest immuunseks erinevate tervisemurede tekkimise vastu, millel kaalu langetamisega seost pole. Dr Simeonsi dieedi Facebooki tugigrupi kommentaarid pole modereeritud ning neid ei kustutata – igaüks võib vabalt arvamust avaldada. Liikmete postitustest võetakse vastu 99 protsenti – tagasi lükatakse vaid juhul, kui inimene eksib dieedi kasutustingimuste vastu (keelatud on dieedipaketi osade müümine kolmandatele osapooltele) või kui postitusele tagasiside andmiseks vajab Dr Simeonsi dieedi meeskond kliendilt täpsustavat infot. Sellisel juhul võetakse kliendiga personaalselt ühendust, nagu ka Karini juhtumi puhul.»

Ja minu pikem vastus teie küsimustele:

Toitumisnõustajad soovitavad inimesel süüa viis puuvilja päevas. Teie kava näeb ette, et inimene võib süüa ainult ühe õuna. Kuidas saab inimene sel juhul kõik vajaminevad vitamiinid/mineraalained kätte?

Dr Simeonsi dieedi ajal saab inimene toidulaualt ja varurasvadest kombineerituna 2000–4500 kcal vastavalt keha päevasele kaloraaživajadusele, sh rasvlahustuvaid vitamiine, mineraale, aminohappeid, rasvhappeid ja muid fütotoitaineid, mille varud on lisaks toidulaualt saadavale ka varurasvades olemas. Dr Simeonsi dieedi menüüvalikus on lubatud toiduainete hulgas kokku seitse puuviljaliiki, 27 köögiviljaliiki ja lai valik valku sisaldavaid toiduaineid. Inimene saab kasutada kas näidismenüüsid või leida personaalsed kombinatsioonid koos isikliku dieedikonsultandiga.

Miks peab inimene end enne dieediga alustamist nuumama?

Dr Simeonsi dieedi esimene etapp on oluline, et üleminek kaalulangetuse etapile oleks kehale sujuvam ja et varurasvadest rakutoidutasandi toitainete kättesaadavus oleks täielikum.

Meile intervjuu andnud Karin väidab, et soovis Dr Simeonsi Facebooki gruppi jätta pisut negatiivsemat kommentaari (rääkida kõrvalmõjudest, mis tema kehaga dieeti pidades aset leidsid), kuid seda kommentaari ei lubatud avaldada. Miks?

Karin oleks soovi korral saanud kommentaari jätta, sest kommentaare me tugigrupis ei modereeri ega kustuta. Klient soovis teha hoopis Dr Simeonsi dieedi tugigrupis eraldi postitust, mida ei võetud vastu, sest iga kliendiga seotud küsimused on personaalsed ning kliendi parimaks abistamiseks vajasime täpsustavat informatsiooni. See info anti hilisõhtul ka kliendile nii tugigrupi kaudu kui isikliku dieedikonsultandi vestluses, et temaga võtab peakonsultant ühendust pärast kliendi toitumispäevikuga tutvumist. Järgmisel hommikul võtsime kliendiga kõne teel ühendust, arutasime tema dieedi kulgu ja murekohti ning andsime spetsialisti soovitused.

Mis hariduse on saanud teie toitumisnõustajad?

Meie konsultandid on saanud spetsiaalse Dr Simeonsi dieedi meetodiga kaalulangetuse nõustamiseks väljaõppe, Dr Simeonsi dieedi konsultante juhendab peakonsultant, kes on õppinud toitumisnõustaja õppes. Peakonsultandile on täiendavaks toeks oma töös ja erijuhtude nõustamisel 40-aastase kogemusega arst-terapeut-dietoloog dr Natalia Trofimova, kelle juurde suunab peakonsultant vajadusel kliente täiendavasse kontrolli.

Millised kõrvalmõjud võivad teie dieediga tekkida? Mis hetkel tuleb dieet ilmtingimata lõpetada?

Reeglitekohase Dr Simeonsi dieedi läbimise ajal erilisi kõrvalmõjusid loetleda ei saa. Sarnaselt kõikidele paastu- ja kehapuhastusprogrammidele võib esineda veresuhkru ja/või ajutist vererõhu langust, mille tunnused on pearinglus, kerge nõrkus ja vähene iiveldustunne. Nendeks puhkudeks on juhendis selged juhised, kuidas toimida ja soovi korral nõustab dieedikonsultant ka alati kiirelt ja personaalselt. Dr Simeonsi dieedi lõpetamise peamiseks näidustuseks on juht, kus klient ei ole suutlik dieedi reeglistikku järgima.

Millest võib olla tingitud see, kui inimese kehale tekib dieedi ajal mädanik?

Ükskõik millise kaalulangetusmeetodi kasutamine ei muuda inimest immuunseks erinevate tervisemurede tekkimise vastu, millel kaalu langetamisega seost pole. Rõhutame, et antud juhtumi puhul oli klient teistkordse kaalulangetuse järel juba 11 päeva olnud tavatoitumisel, välistades kaalunumbri säilitamise huvides menüüst suhkrut ja tärklist sisaldavad toiduained. Abstsess tekib tavaliselt bakteritest tingitud põletiku ehk infektsiooni tagajärjel. Kahjustav bakter pääseb koesse või elundisse vigastuse, hingamiseteede või soole kaudu ning vere või lümfi teel levides ja sellel ei saa mingit seost olla dieediga.

Karin väidab, et Dr Simeonsi dieedi konsultandid hakkasid tema tervisehädades süüdistama teda ennast. Miks see nii oli?

Meie dieedikonsultandid on saanud põhjaliku väljaõppe, kuidas klientide murede korral toimida. Kliendi süüdistamine pole kindlasti osa sellest, sest fookus on alati lahenduste leidmisel. Küll aga ei saa me lubada teiste klientide suhtes lugupidamatut käitumist meie poolt modereeritavas Dr Simeonsi dieedi Facebooki tugigrupis, mis on loodud dieediläbijate jaoks turvaliseks keskkonnaks. Kuna me kommentaare ei modereeri ega kustuta, saab soovija tugigrupist eemaldamiseni viinud olukorraga tutvuda otsingut kasutades.

Kas madal vererõhk on antud dieedi puhul tavaline kõrvalnäht?

Madal vererõhk ei ole dieedi läbimisel tavaline kõrvalnäht. Olukord võib tekkida, kui inimene tarbib vererõhualandajaid ja ei ole täitnud raviarsti tarbeks vererõhupäevikut, et arst saaks vastavalt kaalulangetusele ja vererõhu stabiliseerumisele rohtu vastavalt olukorrale doseerida. Inimene personaalselt ravimikogust vähendada ei tohi, seda tuleb teha koostöös arstiga kindlasti. Kui inimesel on dieedieelselt juba madal vererõhk, tuleb sellest kindlasti dieedikonsultandile teada anda ja dieedi läbimisel on võimalik personaalselt läheneda.

Kas dieeti tehes võivad esineda tasakaaluhäired ja kas autojuhtiminegi võib olla seetõttu raskendatud?

Kõikide paastude ja lühiajaliste kehapuhastusprogrammide puhul võib esineda veresuhkru ja/või ajutist vererõhu langust, mille tunnused on pearinglus, kerge nõrkus ja vähene iiveldustunne. Sellistel juhtudel soovitame järgida juhendis toodud soovitusi ning pöörduda nõu saamiseks meie dieedikonsultandi poole. Igaks juhuks võib taskus kaasas kanda klaaskomme või väikest kogust suhkrut, sama soovitus on olemas ka dieedijuhendis iseseisvatele dieedipidajatele.

Kas dieeti võivad teha kõik inimesed või milliste tervisehädadega seda kindlasti teha ei tohi?

Dr Simeonsi dieedi läbimiseks on loetelu vastunäidustusi: neerukivid, kui avatud kõhuõõne operatsioonist pole möödas 2 a, rasedus ja rinnaga toitmine, liigse varurasva puudumine.

Kas te kontrollite kliente ja nende tervislikku olukorda enne, kui nad dieediga algust teevad?

Julgustame Dr Simeonsi dieedi huvilisi alati dieedipaketi soetamise eel dieedikonsultandi või isikliku raviarstiga nõu pidama. Dr Simeonsi dieedi meeskond teeb hea meelega koostööd kõikide raviarstidega, kes metoodika füsioloogilistest protsessidest põhjalikumat ülevaadet soovivad. Riskide maandamiseks küsib isiklik dieedikonsultant alati kliendilt pärast dieedipaketi soetamist tervisliku seisundi täpsustust. Juhul, kui klient avastab 14 päeva jooksul, et Dr Simeonsi dieedi metoodika või tulemuslikkus ei vasta tema ootustele, maksab ettevõte 100 protsenti raha tagasi.

Ühtlasi annab klient dieedipaketti soetades meile nõusoleku, et:

1. Kasutaja teadvustab, et teenusepakkuja ei ole tervishoiuteenuse osutaja ega paku meditsiinilisi teenuseid ega anna meditsiinilisi soovitusi või lubadusi.

2. Teenusepakkuja pakub teenuseid isikutele, kelle tervislik seisund on pakutavate teenuste kasutamiseks sobiv. Kasutajalepingu sõlmimisega kinnitab kasutaja oma tervisliku seisundi sobivust teenuste tarbimiseks.

3. Teenusepakkuja poolt pakutavate teenuste kasutamisel jälgib kasutaja ise või vastava erialateadmisi omava isiku abiga oma tervislikku seisundit ning vähima kahtluse või sümptomi tekkimisel peab nõu oma arstiga ning lõpetab koheselt teenuse kasutamise.

Dr Simeonsi lehel ei ole näha negatiivseid kommentaare. Kas kõik negatiivsed hinnangud kustutatakse või ei lubata neid lehel avaldada?

Dr Simeonsi dieedi Facebooki tugigrupi kommentaare ei modereerita ega kustutata, igaüks saab vabalt vastavalt soovile arvamust avaldada. Liikmete postitustest võetakse vastu 99 protsenti – tagasi lükatakse vaid juhul, kui inimene eksib Dr Simeonsi dieedi kasutustingimuste vastu (keelatud on dieedipaketi osade müümine kolmandatele osapooltele, st ostu-müügi pakkumisi me ei vahenda) või kui postitusele tagasiside andmiseks vajab Dr Simeonsi dieedi meeskond kliendilt täpsustavat infot ja sellisel juhul võetakse kliendiga personaalselt ühendust, nagu Karini juhtumi puhul. Olukorras, kus Karin oleks soovinud pärast andmete täpsustamist oma postitust teha, oleks see avaldatud, sest ettevõttel oli täiendav info olemas.

Mis te arvate, mis läks Karini dieedis halvasti, ja kui ta eksis, siis milles?

Karin kaotas kahe pooleaastase vahega läbitud Dr Simeonsi dieediringiga kokku 18,5 kg. Kliendi toitumispäevikuga tutvudes võib näha reeglitevastast tegutsemist, ent suure algkaalu tõttu õnnestus kliendil sellest hoolimata personaalsetest eesmärkidest lähtuvalt kaalu langetada. Kui klient oleks soovinud tulemuslikkust parandada, oleks seda õnnestunud hõlpsalt teha dieedikonsultandi tasuta teenust kasutades. Saame Karinit kiita tubli kaalunumbri hoidmise osas kahe dieediringi vahele jäänud kuuekuulisel perioodil, see viitab, et klient ei ole naasnud vanade toitumisharjumuste juurde. Teisele dieediringile läks Karin vastu vestluste põhjal entusiastlikult, ka kaalulangetuse tempo teisel dieediringil oli kliendil parem. Põhimure Karini juhtumi puhul on see, et klient ei teinud olulistel hetkedel, kus iseenda teadmistest puudu jäi, koostööd oma dieedikonsultandiga, kes oleks saanud vajaduse korral ka Dr Simeonsi dieedi meeskonna võimaluste hulgas olevaid eksperte kaasata. Dr Simeonsi dieedipaketi hulka kuulub dieedikonsultandi teenus põhjusega – reeglistik on küll üks, kuid inimestel pole tihti vajalikke teadmisi, et enda organismile sobivaid kombinatsioone leida, et enesetunne püsiks hea ja kaalulangetuse tempo mõistlik.

Jäädes lootma objektiivsele ja ajakirjanduse eetikakoodeksi kohasele teemakäsitlusele.

Lugupidamisega

Aire Kängsep

Dr Simeonsi dieedi peakonsultant

Shtern Consulting OÜ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles