«Kuuuurija» saade tõstatas vaatajates küsimuse: kas ärimees Petrovi ostetud laskemoona kogus on sellist tähelepanu väärt? (3)

Kuuuurija
Copy
Foto: Kaader "Kuuuurijast"

Esmaspäevases «Kuuuurija» saates rääkis ärimees Juri Petrov sellest, kuidas tal õnnestus osta tuhandeid padruneid, mis on käibel vaid kaitseliidus ja kaitseväes.

Petrovi valdusesse sattus NATO 5,56-millimeetrise kaliibriga laskemoon, mis on ettenähtud relvale Galil. Just seda täisautomaatset relva kasutab nii kaitseliit kui ka kaitsevägi sõdurite väljaõppes.

Teatavasti on sõjalise otstarbega laskemoona tsiviilisikutel keelatud omada ning seaduse järgi on see ka karistatav. Kui tsiviilisik omab kõnealust laskemoona, võib see lõppeda vanglakaristusega. Sõjalise laskemoonaga äritsemine on karistatav kuni 15-aastase vangistusega.

Aga kui suures koguses laskemoona kasutatakse nii kaitseväe kui ka kaitseliidu sõjalistes väljaõpetes ühe sõduri kohta?

«Kuuuurijale» saabunud andmete põhjal kulub kaitseväes ajateenistuse ajal sõduri väljaõppes ühe sõduri kohta 500 padrunit. Kaitseliidul on väljaõppeks ettenähtud aastas 250 padrunit sõduri kohta. Kaitseliidus nimetatakse seda väljaõpet sõduri oskuste kursuseks ehk SOKiks.

Siinkohal ei tohiks ära unustada, et kaitseliidus toimuvad ka eri lahinglaskmised, kus laskemoona kulub kaitseliitlaste väitel rohkem.

Lahinglaskmine on väljaõppe osa, mille käigus harjutatakse eri relvadega just lahingmoonaga laskmist. Toimetusega ühendust võtnud mitme kaitseliitlase sõnul kulub lahinglaskmistel laskemoona ühe isiku kohta tunduvalt rohkem kui 250 padrunit.

Relvaluba omav ja vastava taotluse teinud kaitseliitlane võib kodus relvakapis hoiustada täisautomaatset tulirelva, millega käib kaasas ühe lahingukomplekti jagu laskemoona sõjarelva kohta. Kuid seegi kogus on piiratud 210 padruniga. Lahingukomplekt ei ole mõeldud niisama harjutamiseks, vaid see on lahingutagavara, mida säilitab kaitseliitlane enda juures.

Märkimisväärseks teeb olukorra aga see, et laskesportlane võib kodus hoiustada kordades rohkem laskemoona kui Eesti riigikaitset vabatahtlikult teostav isik.

Kui jahimees võib kodus hoiustada kuni 300 padrunit relva kohta ja enesekaitseks mõeldud relvaloaga võib omada kuni 200 padrunit, siis laskesportlastele lubatud kogus on lausa 5000 padrunit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles