Kas Valga vallavanem Ester Karuse lükatakse võimult: volikogus teatud kontingent arvab jah, et mind võib nende alluvana kiusata ja kamandada! (2)

Copy
Pildil Valga vallavanem Ester Karuse Rüütli tänaval.
Pildil Valga vallavanem Ester Karuse Rüütli tänaval. Foto: Margus Ansu/PM

Homme, 26. aprillil, loodab Valgas ametisse astuda uus vallavalitsus ning kõigi eelduste kohaselt saab Ester Karuse asemel uueks vallavanemaks Monika Rogenbaum.

Erakorralisel Valga vallavolikogu istungil peaks homme toimuma Ester Karuse juhitud vähemusvalitsuse umbusaldushääletus, millele on 27 volikogu liikmest toetust avaldanud 14 saadikut. Homsel istungil soovitakse juba paika panna ka uus Valga vallavalitsus.

«Kuuuurija» tegi sel puhul täna veel Valga vallavanema ametis oleva Ester Karusega intervjuu.

Valga rahvasaadikud esitasid vallavolikogus 26. märtsil umbusaldusavalduse Valga vallavanemale Ester Karusele. Mis on põhjused, miks rahvas Teid – Ester Karuset – enam ei usalda?

Mina tunnen rahva poolehoidu, inimesed usaldavad mind. Saan igapäevaselt kõnesid ja kirju, kus kiidusõnadest puudust ei tule, aga tõepoolest esitasid 14 vallavolikogu liiget vallavanema suhtes umbusaldusavalduse ja seda muide ilma ühtegi põhjendust toomata. Inimesed on praeguse olukorra pärast nördinud, eks ma siis püüan neid lohutada ja lootust süstida, et kõik ei ole veel läbi!

Sama seltskond üritas ka veebruaris vallavalitsust maha võtta ja siis süüdistati mind selles, et veetsin jõulupuhkuse Bali saarel ja jätsin väidetavalt ühele vallakodaniku kirjale vastamata.

Seekord ei vaevutud aga isegi näilist põhjust otsima ja kuigi valimisteni on loetud kuud, siis soovitakse lihtsalt oma võimu näidata. Tegelikult ma arvan teadvat tegelikke umbusaldusavalduse põhjuseid, et miks hakkas enne valimisi ikkagi nii järsku kiire. Rahvas oleks võinud ju sügisestel valimistel ise oma valikud teha.

Aga miks ei vasta siis vallavanem vallarahva kirjadele ja käib koroona ajal reisimas?

Vallavanem saab kuus umbes 400 kirja ja enamus pöördumistest ei ole tegelikult koheselt vastatavad. Asja peab uurima ja selgitama, enne kui saab muret lahendada.

Seda ma võin küll siiralt kinnitada, et pahatahtlikkusest või hoolimatusest ei ole ma kunagi kellelegi vastamata jätnud.

Reisil käisin ma õnneks enne koroonast tulenevate piirangute kehtima hakkamist ja seda teavad hästi ka minu nn umbusaldajad. Muide, samal ajal käis ka meie president Šveitsis suusatamas.

«Kuuuurijale» on mitmed allikad väitnud, et hetkel uurib politsei tulevase Valga vallavanema kandidaadi Monika Rogenbaumi tegevust. Kas see uurimine võib olla seotud Valga vallaga ja oskate öelda, mida siis täpsemalt uuritakse?

Vallavalitsusele laekusid vihjed erinevatest kahtlastest tehingutest, mida Monika Rogenbaum oli teinud ajal, kui ta oli veel Taheva vallavanem. Nüüd kui Taheva vald liideti Valga vallaks, pidin ma vajalikuks neid vihjeid kontrollida ja palusin Valga valda nõustaval advokaadil anda Rogenbaumi tegevuse kohta õiguslik hinnang, mis oli kokkuvõttes väga kriitiline.

Minu enda arvates on tegu valla vara kantimisega sihtasutusele (SA) Taheva Sanatoorium ja seda sadade tuhandete eurode väärtuses. Lisaks tegeleti veel lähikondsete soosimisega. Näiteks maksti palkasid ja lisatasusid lähisugulastele ja sõbrakestele. Nendele inimestele, kes on andnud allkirja umbusaldusavaldusele ja kel lasub homme reaalne otsustusvõim, tundub kõik eelmainitu sobivat. Kogenud poliitikud, pikaajalised suhted… pigistavad silma kinni seal, kus vaja.

Tõsised süüdistused! On selle jutu aluseks ikkagi faktid?

Mina arvan, et kuna ma hakkasin Taheva ja Tõlliste valdadest (mis on täna ühendatud Valga vallaks) tulnud varade saatust uurima, siis see saigi tegelikult põhjuseks, miks minust hetkel lahti tahetakse saada.

Ka «Kuuuurija» tegi sel kevadel saate sellest, kuidas Tõlliste vallale kuulunud Paju hooldekodu liikus märkamatult kõigi oma varadega erakätesse. Kuidas see kõik aset leidis, sellele ei vastatud…

Küsimus ei ole sajas või tuhandes euros, vaid nagu ma eespool mainisin, siis sajad tuhanded eurod kanditi välja enne valdade liitmist Valga vallaks ja seda kõike tehti valla elanike arvelt.

Juriidilise hinnangu las annavad õiguskaitseorganid sellele tegevusele aga ka moraalselt on asi väga vale. Tegu oli valdade vara kantimisega vallajuhtide kontrolli all olevatesse sihtasutustesse ja mittetulundusühingutesse, mis tegelevad hooldekodude pidamisega.

«Kuuuurijalt» on päritud, miks me ei ole Paju hooldekodu varade kantimist edasi uurinud.

Üks taoline etteheide saabus kirjaga meie toimetusse veel sel reedel.

Põhjus, miks me pole asja suutnud uurida on tegelikult lihtne. Meile ei soovi mitte keegi antud erastamist kommenteerida. Ei MTÜ Paju Pansionaadid, ei Valga vallavalitsus ega revisjonikomisjon. Miks see nii on, et me ei saa tutvuda dokumentidega ega saa asjaosalistelt kommentaare, ja seda ka ajal, kui Teie olite vallavanem?

Vallavanemana olen samuti küsinud Paju Pansionaadid MTÜ-lt kõiki üldkoosoleku ja juhatuse otsuste koopiad. Kahe kuu jooksul ei ole mulle neid veel saadetud ja põhjused on arusaamatud.

Viimati pakuti mulle võimalust tulla kohapeale dokumentidega tutvuma ajal, kui olin koroonast tingitud karantiinis ja praktiliselt kogu Paju hooldekodu koos töötajatega põdes Covidit. Loobusin sellest lahkest pakkumisest ja palusin saata dokumendid mulle elektrooniliselt, mida aga ei tehtud.

Miks vallavolikogu revisjonikomisjon asjaga ei tegele, on siiski minu jaoks aimatav. Monika Rogenbaum on nii revisjonikomisjoni liige kui ka Paju hooldekodu juhataja.

Volikogu revisjonikomisjoni ongi tegelikult täna kasutatud võimupöördeks vajaliku töövahendina.

Hea näide siinkohal on see, kuidas revisjonikomisjon küsib vallavalitsusest delikaatsete isikuandmetega dokumente ja valikuliselt lekitatakse neid ajakirjandusele. Ka selle isikuandmete avaldamise kohta algatas politsei uurimise.

Lisaks veel asjaolu, et revisjonikomisjoni liige Andres Illak küsis aasta tagasi oma erakonnakaaslase ja uue vallavalitsuse liikme kohta andmeid, mis viitavad korruptsioonile.

Te saite isaga, Allain Karusega, viimastel valimistel rekordilise häältesaagi. Oled Sa täna pettunud ka, et poliitikas ei võidagi see, kes on saanud rahvalt enim hääli, vaid poliitiliste mängudega pääseb võimu juurde ka see, kelle häältesaak Sulle kõvasti alla jäi? Pean silmas seda, et Monika Rogenbaum sai valimistel paarsada häält ja Teie üle tuhande. Oled ehk noore (Ester Karuse on 28-aastane – toim) inimesena poliitikas nüüd hoopiski pettunud?

Kindlasti ma ei kahetse hetkegi, et minust sai Valga vallavanem.

Siin on minu kodu ja siin olen ma kogu oma elu elanud, koolis käinud ja kasvanud.

Tunnen Valgas igat nurka ja tahan siiralt siinset olukorda parandada. Valga on äge! Aga võibolla ma olengi selline naiivitar ja idealist.

2019. aasta riigikogu valimistel sain tõepoolest 1600 häält just Valgamaalt ja ilmselt näitab see kõige paremini ka rahva usaldust.

Võimupööret üritav vallavanema kandidaat Rogenbaum sai tõesti samadel valimistel umbes 200 häält ja teine uude vallavalitsusse sooviv isik sai viimati Valgas kohalikel valimistel ainult üheksa häält. Ma ei hakka nimesid siinkohal nimetama.

Mõned volikogu liikmed on mulle maininud, et Te ei ole poliitikuna piisavalt alandlik ja ei arvesta teiste soovidega. Kui palju selles jutus tõtt on?

Volikogus teatud kontingent arvab jah, et nad võivad mind kamandada ja kiusata. Nad käituvad nii, nagu nad oleksid minu tööandja ja mina peaksin olema tänulik, et ma saan üldse vallavanem olla.

See on ilmselt ka põhjus, miks ma olen viimasel ajal kinniseks muutunud ja olen kasvatanud endale paksu naha. Kuulata päevast päeva jutte selle kohta, kuidas vallavanem vassib ja valetab, on tegelikult väga valus.

Just seetõttu ma mõistan ja toetan täna Kaja Kallast täielikult. Ma näen, mismoodi teda riigikogu saalis rahvasaadikute poolt päevast päeva mõnitatakse, et kust sa, lilleke, siia said. Sama öeldakse ju minu kohta, et olen kogenematu vallajuht... aga andke siis aega kogeda.

Umbusaldusavaldus on tegelikult ju lihtsalt kattevari võimupöördele.

Küsisin hiljuti näiteks volikogu liikmelt – piirkonnapolitseinik – Marek Käisilt, miks ta mind ei usalda. Olen abipolitseinik ja puutun temaga tihti kokku. Ta ei ole abipolitseinikuna teinud mitte kunagi mitte ühtegi etteheidet mulle. Endalgi tekib küsimus, et milles siis ikkagi asi? Arvasin senini, et politseinikud poliitikas osaleda ei saa ja seda näeb ette ka seadus, aga Marek Käis on aktiivne vallavolikogu liige ning üks nendest, kes ei soovi mind homme vallavanemana enam näha.

Aga milles siis on ikkagi asi…

Olen lausa 3–4 opositsioonis olevalt volikogu liikmelt kuulnud, et ega nad võimupöördest midagi suurt arvagi, vaid lihtsalt lähevad vooluga kaasa.

Selline ongi poliitika…

Nagu Confucius on öelnud – ka kari lambaid võib võita lahingu, kui neid juhib lõvi...  Tehes nii olulist otsust, siis võiks volikogu liige toetuda oma sisetundele, mitte lihtsalt ilma põhjuseta vooluga kaasa minna.  

Kriitikud väidavad, et rajasid Valka laste mänguväljaku asemel hoopis koerte mänguväljaku. Kas tõesti tegite oma hundikoerale Hectorile mängukoha, nagu rahvas räägib?

Valgas ei ole senini olnud koertele mitte ühtegi jalutusmänguväljakut, aga suur osa  rahvast elab meil kortermajades. Ühtegi lastemänguväljakut pole ju ehitamata jäänud. Mul on kahju, et uus vallavalistus peatab veekeskuse- ja spaaprojekti, mille jaoks saime riigilt isegi raha. 

Mis Te tegema hakkate, kui enam vallavanem pole. Sõidate Balile puhkama?

Vallavanema kohalt ma lahkuda ei plaani. Bali on kindlasti tore koht ja kavatsen sinna minna veel edaspidigi. Olen olnud seal vabatahtlikuna õpetamas lastele inglise keelt ja tore oleks seal veel midagi kasulikku kunagi teha.

Samas õnneks suvi on ikka kõige toredam Eestis ja tegevust mul kindlasti jätkub. Vaatasin, et Postimees otsib praktikante... Võibolla võtate mu äkki endale «Kuuuurijasse» abiliseks?! (Naerab.)

Kuula siit ka Monika Rogenbaumi seisukohti, mida ta antud intervjuu valguses Katrin Lustile väljendas:

Monika Rogenbaum
Monika Rogenbaum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees /Scanpix
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles