Liikumispuudega inimesed kurdavad, et koroonapiirangud mõjutavad neid tugevamalt kui teisi

Copy
Rulaatoriga inimesed murul.
Rulaatoriga inimesed murul. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kuuuurijale» kirjutas liikumispuudega noormees, kelle sõnul takistavad piirangud varasemast aina enam liikumist ametkondadesse või mõnda teise vajalikku asutusse.

Robert (nimi muudetud, toim. teada) on olnud sünnist saadik liikumispuudega, kuid tänu ratastega käimisraamile saab ta paljude päevatoimingutega siiski iseseisvalt hakkama.

Raam meenutab Roberti sõnul veidi vanainimeste rulaatorit ning sellega liikumiseks kasutab Robert põhiliselt käte jõudu. Just jalad on need, mis noormehel hästi koostööd teha ei taha ning neile ta ei suuda väga pikalt toetuda.

Praeguste piirangutega teeb noormehele muret aga see, et enamikus poodides ei saa ta enam jalgadele puhkust anda, sest istumiskohad on kaubanduskeskustest koroona tõttu eemaldatud. 

Robertile kõige lähim postkontor asub samuti just kaubanduskeskuses ning sinna võib siseneda seadusest tulenevalt vaid piiratud arv inimesi. Ülejäänud kliendid peavad ootama väljaspool postkontori ruume, kaubanduskeskuse koridoris. 

Tihtipeale venib ooteaeg järjekorras Roberti jaoks liiga pikaks ning seetõttu jõuab ta koju tagasi tugevate valudega jalgades. «Kas tõesti ei saa mõnda erandit teha, näiteks postkontori ukse juurde? Mõistan, et ei taheta, et inimesed liiga lähestikku istuksid, aga milleks on kaubanduskeskustel siis turvamehed?» räägib olukorras pettunud noormees.

«Kuuuurija» helistas mitmele ärimaja juhatajale ning uuris, miks ei võiks olla koridoris  liikumispuudega inimestele istumisvõimalus. Ka vanemad inimesed vajavad pinke, kuna neil on raske pikkasid vahemaasid puhkamata läbida.

Ärimajade juhatajad vastasid ühtselt, et istumiskohad eemaldati eelkõige noorte tõttu, kellele meeldib suure kambaga kaubanduskeskustes aega veeta. Praeguse pandeemia tõttu võivad kambad suurendada nakatumist viirusesse. Samuti puuduvat meie riigis seadused, mis annaksid turvatöötajatele rohkem õigusi alaealiste «noomimiseks».

Järelikult tuleb veel veidi oodata, et pandeemia raugeks ning tavapärane elukorraldus  taastuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles