Kas tõesti laseb bussifirma reisijal tühja koha kinni maksta?

Kuuuurija
Copy
Lux Expressi buss Tartu bussijaamas.
Lux Expressi buss Tartu bussijaamas. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

«Kuuuurija» poole pöördus oma murega Lux Expressi liinide tihe kasutaja Andres (nimi muudetud, toim. teada). Hämmingus mees küsib, miks ei ole pandeemia ajal tagatud iga reisija kõrval tasuta vaba istet, et vähendada nakatumist.

Andres sõidab tihti Lux Expressi bussidega Tallinnast Tartusse ja vastupidi ning on ettevõtte suhtumises pettunud. Nimelt pidi Andres maksma lisaks 12-eurose pileti hinnale veel 6 eurot kõrvalistme eest, kuna soovis vältida nakatumist koroonasse. «Kas selline asi ei peaks praegu elementaarne olema? Haiglates ja muudes avalikes ruumides on üle ühe kõik toolid lintidega kinni pandud, et inimesed kõrvuti ei istuks. Miks bussis peab selle kinni maksma?» pahandab Andres.

Lux Expressi bussi istmed.
Lux Expressi bussi istmed. Foto: Zane Bitere / LETA / SCANPIX

Andres helistas Lux Expressi infotelefonile ja küsis ettevõttelt selgitust, kuid mehe sõnul oldi temaga ebaviisakas. «Mulle vastati, et neil on kõik seaduslik ja kui mulle ei meeldi, siis ma ei pea sõitma nende liinil. See ei ole ju normaalne teenindaja suhtumine!» vihastab mees. Samuti on Andresel küsimus, kas ettevõtteid koheldakse praegu ikka võrdselt. «Teatud kellaaegadel on bussid pilgeni täis, aga teatrid või muud asutused peavad tühjade saalidega hakkama saama,» sõnab Andres lõpetuseks.

«Kuuuurija» küsis Andrese küsimusele vastust Lux Expressilt. Loe täispikka vastust siit.

Kommentaari andis Lux Expressi tegevjuht Ingmar Roos: 

Lux Express on viimase aasta jooksul võtnud kasutusele omal initsiatiivil 5 ohutusmeedet, et reisimine meie bussides oleks kõigi jaoks võimalikult ohutu. Kogu bussi interjöör desinfitseeritakse pärast iga reisi, vahend käte desinfitseerimiseks on olemas nii bussi esimese kui keskmise ukse juures. Koostöös oma partneriga oleme viiruse leviku minimeerimiseks spetsiaalselt välja töötanud uue busside ventilatsioonisüsteemi juhtimise tarkvara, mille abil jõuab bussi salongi oluliselt rohkem värsket õhku, vähendades omakorda tarbitud ja salongis ringluses olnud õhu osakaalu.

Lisaks oleme otsimas tehnilist lahendust, kuidas ventilatsioonisüsteemi lisada UV-filtrid, et elimineerida viirusosakesed õhust täielikult. Alustasime esimese transpordiettevõttena reisijatele tasuta maskida jagamist ja jätkame sellega kuni vajalik. Viiendaks meetmeks on teie poolt välja toodud poole hinnaga lisaistme ostmise võimalus.

Suuremaks privaatsuseks osteti kõrvalistet ka enne eriolukorra algust, kuid siis tuli reisijal seda teha täishinnaga. Täna pakume seda võimalust poole hinnaga, kuid kuna oleme 100% piletitulust opereeriv bussiettevõte, siis pidime leidma lahenduse, mis oleks vastutulek reisijatele, kuid samas jätkusuutlik lahendus ka ettevõtte vaatepunktist. Lisaks ei ole Lux Express ainuke kommertsvedaja, mis pakub lisaistme piletit, aga pakume seda natuke soodsamalt. 

Kõik piirangud kehtestab Vabariigi valitsus, kelle poole me ka kevadel omapoolse toetusmehhanismi ettepanekuga pöördusime, millega oleksime taganud kõikides bussides maksimaalseks täituvuseks 50%, kuid kahjuks see ettepanek toetust ei leidnud. Veel enam ei ole riigi eelarvest 100% doteeritavad maakondlik bussiliiklus ja reisirongides kehtestatud mahutavuse piiranguid, kusjuures viimase täituvust ei piira isegi istekohtade arv. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles