Lahmuse kooli õpetajad leiutasid «toolsuusad»

Kuuuurija
Copy
Omanik pakub suuski, millega suusatati eelmisel sajandil. Pilt on illustratiivne.
Omanik pakub suuski, millega suusatati eelmisel sajandil. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Suure-Jaani külje all asuva Lahmuse kooli õpetajatel tuli mõne nädala eest mõte, kuidas anda vanadele seisma jäänud esemetele uus hingamine. Nii hakatigi ühel päeval ehitama vanadest toolidest ja suuskadest tõukekelkusid, mida koolipere kutsub uhkusega toolsuuskadeks.

Lahmuse kooli tööõpetuse õpetaja Kuuno Tiitus rääkis «Kuuuurijale», et vanas mõisahoones asuva kooli kolikambrist võib leida kõike, alustades vanadest toolidest ja lõpetades iidsete suuskadega.

Puidutööga tegeleva mehe sõnutsi ei olnud toolid väärt parandamist ega taas kasutusele võtmist ning suusadki polnud just võistluskõlbulikud. Nii oli ta kooli kehalise kasvatuse õpetaja Mati Klampiga pead kokku pannud ning mehed leidsid, et suusad ja toolid omavahel ühendades võib saada vinge koosluse.

Kuvatõmmis Youtube'i videost. Toolsuuskade valmistamine Lahmuse koolis.
Kuvatõmmis Youtube'i videost. Toolsuuskade valmistamine Lahmuse koolis. Foto: Mati Klamp / Youtube

Lahmuse koolil on tänaseks lausa seitse toolsuuska, millega mõisaalleel võisteldakse. «Tõukekelk kõlas meile natuke igavalt, nii otsustasimegi mõelda uue ja ägedama nime. «Toolsuusad» kõlab ju vahvamalt ja tänu sellele sündis meil ka uus spordiala, toolsuusatamine,» rääkis kehalise kasvatuse õpetaja naerdes.

Kuvatõmmis Youtube'i videost. Seitse toolsuuska Lahmuse koolis.
Kuvatõmmis Youtube'i videost. Seitse toolsuuska Lahmuse koolis. Foto: Mati Klamp / Youtube

Toolsuuskade tegemine ei ole õpetajate sõnul midagi keerulist. Toolid ja suusad ühendati metallnurkadega. Peale selle kinnitati kruvidega suuskadele põiki peale kaks lauda, mis hoiavad neid kindlamini koos. «Toolsuusatamine muutus päeva pealt meil nii populaarseks, et täna meil juba kakeldakse, kes esimesena kelgule saab, nutitelefonide jaoks lastel enam aega ei ole ja see on ju rõõmustav!» ütles õpetaja Klamp uhkusega.

Kuvatõmmis Youtube'i videost. Toolsuuskade valmistamine Lahmuse koolis.
Kuvatõmmis Youtube'i videost. Toolsuuskade valmistamine Lahmuse koolis. Foto: Mati Klamp / Youtube

Kohalikus kogukonnas levis jutt uuest spordialast kulutulena ning õpetajatelt paluti lausa õpetust, kuidas toolsuuski valmistada. Nii hakkasidki kaks õpetajat uue ettevõtmisena lastega koos õppevideot filmima.

Mati Klamp laadis õppevideo üles Youtube'i. Video vaatamiseks klõpsa siia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles