Terviseamet selgitab Facebookist inimeste blokeerimist ja kommentaaride eemaldamist (2)

Kuuuurija
Copy
Terviseameti hoone.
Terviseameti hoone. Foto: Georg Kõrre

Täna pöördusid mitmed kodanikud "Kuuuurija" poole. Inimesed olid mures, et Terviseamet kustutab omavoliliselt Facebookist kommentaare ja blokeerib teisiti mõtlejaid. Katrin Lust saatis Terviseametisse päringu ja küsis, kas see vastab tõele ja millega amet enda tegevust Facebookis põhjendab.

Edastame siinkohal Terviseameti täispika kirjaliku vastuse:

Tere!

Oleme alati proovinud oma Facebooki-lehe kommentaaridele ja meile postkasti saabunud küsimustele vastata. Paraku oleme teatud juhtudel, mil kasutajad on meie seinal kasutanud kas ebaviisakaid väljendeid, levitanud valeinfot või rünnanud isiklikult mõnda meie töötajat või muud meie lehel kommenteerinud inimest, pidanud rakendama ka inimeste kommenteerimisõiguste piiramist. Kui varem paistsid sellise tegevusega silma vaktsineerimisvastased ja ebaravi pooldajad, siis täna on mitmetest eelmainitud uskumustega inimestest lisaks saanud nii-öelda koroonaeitajad. Meie vastustest ja kaaskommenteerijate tunnetest nad paraku ei hooli, postitades sihikindlalt edasi oma Youtube´i linke ja solvates nii oma kaaskommenteerijaid kui meie töötajaid. Leiame, et meie sotsiaalmeediakanal ei ole koht, kus võiks levitada valeinfot ja vandenõuteooriaid.

Lingil toodud näited on vaid üksikud ja korrektsed. Tavaliselt on see inimene enne kommenteerimisõiguse kaotamist jõudnud korduvalt jõudnud meie lehe reegleid rikkuda. Terviseamet lähtub kommenteerimisvõimaluse pakkumisel Eesti Ajalehtede Liidu (EAL) kehtestatud kommenteerimise heast tavast, mille kohaselt:

•             kustutab terviseamet kommenteerimiskeskkonnast kommentaarid, mis sisaldavad roppusi; õhutavad rahvaste ja rasside vahelist vaenu, sõda; kutsuvad üles narkootikumide ja relvade kasutamisele, riigi kukutamisele või reetmisele või konkreetsete isikute suhtes füüsilisele vägivallale; levitavad valet või halvustavad põhjendamatult teisi isikuid;

•             heale tavale mittevastav kommentaar tuleb kustutada mõistliku aja jooksul selle kohta teate esitamisest; juhul, kui kommenteerimiskeskkond keeldub kommentaari kustutamast, muutub ta vastutavaks jätkuvalt avaldatava kommentaari suhtes;

•             kohtu või politsei nõudel tuleb anda välja kogu informatsioon, mis terviseametil on heale tavale mittevastava kommentaari salvestamise kohta;

•             terviseamet võib rakendada muid meetmeid ebasobivate kommentaaride kirjutamise vastu (sõnafiltrid, varem reeglite vastu eksinud IP-aadressi või kasutaja blokeerimine, õiguskaitseorganitele teatamine).

Kõigile piiratud kommenteerimisõigusega inimestele jääb alles võimalus meie Facebooki-lehel toimuvat jälgida – seega ei piirata nende inimeste võimalust meie lehelt teavet saada.
 

Lugupidamisega
 

Simmo Saar

Kommunikatsioonijuht

Terviseamet

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles