VIDEO ⟩ Bakuu tähistab võitu Mägi-Karabahhi sõjas

Kuuuurija
Copy
Bakuu
Bakuu Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Täna öösel teatasid Venemaa, Armeenia ja Aserbaidžaani presidendid  kokkuleppest sõjategevuse lõpetamisest Mägi-Karabahhis. Aserbaidžaani  pealinnas Bakuus tuli -hoolimata komandandi tunnist- rahvas tänavale võitu tähistama.

Tallinnas sündinud ja kasvanud Said Gulijev saatis Bakuust “Kuuuurijale” videod juubeldavast rahvast ja ütles: „Kolmkümmend aastat on aserid oodanud millal saavad naasta Mägi- Karabahhi. Karabahh on Aserbaidžaan!“.

Rahuleppe kohaselt lõppes täna 10. novembril kl 00 sõjategevus ning koheselt viiakse Karabahhi 2000 sõjaväelase suurune Vene rahuvalve kontingent.

Vene allikate teatel on juba esimesed 12 lennukit vägede ja tehnikaga Uljanovskis asuvast baasist lahkunud.

Vene rahuvalvajad asuvad positsioonidele Lachini koridoris, mis ühendab Karabahhi Armeeniaga, et tagada Armeenia vägede lahkumine piirkonnast ja elanike liikumine.

Samuti on lubatud kolmkümmend aastat tagasi oma kodudest (sõjajalust) põgenenud aserite naasmine.

Armeenia võttis lisaks kohustuse 20. novembriks tagastada Aserbaidžaanile okupeeritud rajoonid ümber endise Mägi Karabahhi autonoomse oblasti.

Mägi-Karabahhi autonoomne oblast kuulus kuni 1990. aastateni Aserbaidžaani koosseisu ja sattus läbi sõjalise konflikti Armeenia kontrolli alla. Moodustati separatistlik Mägi Karabahhi riik, mida sisuliselt ükski riik- kaasaarvatud Eesti ja Armeenia ei tunnusta. Juriidiliselt on Mägi- Karabahh tänaseni Aserbaidžaan.

Aastatel 1991-1994 kestnud Karabahhi sõjas vallutasid separatistid lisaks autonoomsele oblastile veel seitse Aserbaidžaani rajooni, kus asus põhiliselt aseri elanikkond.

Statistika järgi elas 1989. aastal Mägi-Karabahhi autonoomses oblastis 190000 elanikku ja nendest 77% olid armeenlased ja 22% aserid. Samas aga näiteks hiljuti vabastatud teiseks suurimas linnas Shushas elas 98% asereid. 

Tänaseks on Mägi-Karabahhis ja ümbritsevas seitsmes rajoonis läbi viidud etniline puhastus ja asereid seal ei ela.

Kaart
Kaart Foto: Kuuuurija
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles