Avalik pöördumine Erik Roose poole: Miks lasi ERR Tallinki juhil kriitikavabalt eetri täis rääkida?

Kuuuurija
Copy
Paavo Nõgene
Paavo Nõgene Foto: Sander Ilvest / Postimees

Olen tegemas "Kuuuurija" saatesse lugu Tallinki riigiabist. Lugu inspireeris mind tegema möödunud nädala neljapäevane ETV saade "Esimene Stuudio", kus esines Tallinki juhatuse esimees Paavo Nõgene. 

Mind hämmastas, kuidas ajakirjanik otse-eetris ei küsinud Tallinki kohta Nõgeselt mitte ühtegi kriitilist küsimust, vaid justkui nõustus Tallinki juhi argumentidega LHV laenupakkumise vastu.

Ma mõtlesin pikalt, miks ajakirjanik Mirko Ojakivi (kes oli muide mu kursusekaaslane Tartu Ülikoolis ja kelle objektiivsuses, sõltumatuses ja pädevuses ma pole varem kahelnud) lasi Nõgesel kriitikavabalt eetriaega täis rääkida.

Täna on mul ERR-i juhile, Erik Roosele, mõned väga lihtsad küsimused. Kas sellises formaadis Tallinki juhi - kes on ka samal ajal ERR-i nõukogu liige- usutlus on kõikidele ajakirjanduseetika ja eriti ERR-i standarditele vastav?

Kas selle intervjuu puhul ei mõjutatud ajakirjanikku mitte küsima kriitilisi küsimusi või kas selle intervjuu puhul võis olla tegu ajakirjaniku enesetsensuuriga, kuna ta intervjueeris oma ülemust ehk ERR-i nõukogu liiget?

Olen üritanud kuni tänaseni saada Paavo Nõgeselt põhjalikku (tunni pikkust) teleintervjuud. Minule ehk Kanal 2-le keeldus Nõgene intervjuud andmast.

Miks räägib börsiettevõtte juht ainult endale sobilike väljaannetega ja kui eetiline ikkagi oli, et Nõgene kui ERR-i nõukogu liige esines sisuliselt enda juhitavas organisatsioonis. Samuti tekib küsimus, miks ERR üldse lubas sel juhtuda.

Ajakirjanduseetika ütleb ju selgelt, et endaga seotud isikutest lugusid ei tehta ja seda enam kui tegu on kriitilise looga. Miks nii käituda ei tohi, sellel on samuti lihtne põhjus. Ajakirjanik või toimetus, kes teeb lugusid endaga seotud isikutest, ei pruugi olla objektiivne ning kui ajakirjanik juhtub olema kriitiline oma ülemuste suhtes, siis võib ta langeda enesetsensuuri ohvriks.

Seoses "Esimese Stuudio" möödunud nädala intervjuuga pandi minu arvates ajakirjanik väga halba olukorda ja mina näen siin küll võimalikku sõltuvussuhet ja eriti tuleb see välja siis kui vaadata, mismoodi Paavo Nõgene teiste ajakirjanikega suhtleb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles