Kes ostis Eestis 20000 kaitsemaski viiruse COVID-19 kaitseks?

Kuuuurija
Copy
Kaitsemask
Kaitsemask Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kas keegi teab, kui palju on Eestis viiruse vastu kaitsemaske? Terviseamet teab, aga ei vasta..

Mõned head nädalad tagasi, täpsemalt 19. veebruaril oli ERRi eetris saade, mis rääkis reipal toonil Tallinnas, Hiina restorani pidavast Hani nimelisest mehest kes kurtis, et tal õnnestus Eestist kokku osta ja Hiina saata ainult 20 000 kaitsemaski.

ERR lugu saab vaadata siit:

https://www.err.ee/1037086/tallinnas-tootav-hiinlane-saatis-kodumaale-20-000-naomaski

Han kurvastas, et ei saa täita oma patriootlikku kohustust suure Hiina Rahvavabariigi ees meditsiiniliste kaitsemaskidega ja pidi seetõttu soetama kaitsevahendeid tööriistakauplustest.

Meie Rahvusringhäälingu vaadatuim saade "Aktuaalne Kaamera" kirjeldas mõistvalt, et kõik hiinlased on lausa kohustatud saatma Hiina abi.

"Kõikidelt välismaal elavatelt hiinlastelt oodatakse, et nad saadaksid kodumaale maske. See on see, mida meilt eeldatakse. Ma olen hiinlane. Ma pean oma perekonda, oma sõpru ja oma riiki aitama," rääkis Han uudistesaatele.

See lugu tuletas mulle end meelde, kui kuulsin kuidas Aserbaidžaanis organiseeritud kuritegevusega tegelev politsei eriüksus on arreteerinud erinevaid grupeeringuid, kes üritasid koroonakriisi ajal kaitsemaskidest kasu lõigata. Toon näite uudisteportaalist 1News.az koos pildigaleriiga Bakuus toimuvast.

https://1news.az/news/specoperaciya-v-azerbaydzhane-zaderzhany-internacional-nye-bandy-torgovavshie-medicinskimi-maskami-vtridoroga---foto?fbclid=IwAR1A-Igee4G1l7km34ldFdJ0r0iNeanoOTHMgT69dC9CjWbVUvAVccUZWTA

Sellest loost tuleb välja, kuidas erioperatsiooni käigus peeti kinni Iraani ja Hiina RV kodanikud, kes üritasid smugeldada eriti suurt  partiid kaitsemaske oma kodumaale.

Lisaks peeti kinni pealinna  elanik A.Ismailov,  keda kahtlustati Hiina kodanikele eriti suures  koguses meditsiiniliste maskide saatmises.

Kokku on Aseri organiseeritud kuritegevuse vastane eriüksus konfiskeerinud smuugeldajatelt ja spekulantidelt üle 1,5 miljoni kaitsemaski.

Tänaseks on aga Eesti tööriistakauplused  maskidest tühjaks ostetud ja lihtsalt huvitav oleks teada, kas keegi hiinlase massilist maskide kokkuostu ka Eestis takistas või kui palju saadeti kaitsevahendeid üleüldse solidaarse abi korras Eestist välja enne kui viirus meile jõudis.

Samas Hiina üks rikkamaid mehi - Jack Ma (eestlaste populaarseima internetikauabamaja Alibaba omanik) pakkus sel nädalal abi Ameerika Ühendriikidele ja Itaaliale kaitsemaskide ning muude abivahendite näol. Lisaks toetas ta koroonaviiruse vaktsiini otsinguid 14,5 miljoni dollariga. Nii, et maailm ei ole siiski nii must-valge.

Küsisin muide Terviseametilt juba mõned nädalad tagasi lihtsa küsimuse: kui palju on Eestil kaitsemaske eriolukorraks varutud? Samuti olen ma nädalaid küsinud Terviseametilt kriisiplaani pandeemia olukorras. Nendele ja paljudele teistele küsimusele ei ole ma tänaseni veel Terviseametilt vastust saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles