Inimesed langevad väga tihti internetipettuste ohvriks

Kuuuurija
Copy
Inimene ja arvuti
Inimene ja arvuti Foto: Aivar Aotäht / Sakala / Scanpix

Pärast eilset "Kuuuurija" saadet on Katrin Lust saanud tohutu hulga kirju inimestelt, keda on netikelmid ninapidi vedanud.

Üks naisterahvas kirjutas saatejuhile, kuidas mõned nädalad tagasi tuli talle e-kiri, milles teatati, et postifirma Omniva on talle välja loosinud uhiuue iPhone telefoni. Kuigi kirjaga tuli kaasa ka võõras link, otsustas naine asja kontrollida. "Saatsin Omnivasse kirja, kas nad kinnitavad seda võitu? Omnivast öeldi mulle, et tegu on libakirjaga ja nemad mingeid telefone välja ei loosi. Küsisin, kas ma peaksin sellest rääkima meediale ja siis üteldi, et pole mõtet, kuna netipettustest räägitakse iga päev. Ometi on ikka veel nii palju inimesi, kes kelmide otsa komistavad," kirjutas naine.

Teine ohver oli samasugusesse skeemi sattunud, ainult et nüüd loosis kalli võidutelefoni välja mobiilsideettevõte Elisa. "Kirjutasin Elisasse ja nemad ei teadnud asjast midagi!" märkis anonüümsust palunud naine.

Kuid ohvreid oli teisigi. Saatjateks olid alati märgitud tuntud ettevõtted, mis tekitavad inimestes usaldust. Kui vaadata aga e-kirja saatjat, on selgelt näha et aadress ei kuulu ettevõttele, mille alt justkui kirjutatakse.

"Kuuuurija" kutsub inimesi üles olema ettevaatlikud internetis ja mitte vajutama suvalistele linkidele. Igasuguste võitude taga on tavaliselt petuskeemid, mis võivad ohvrile lõppeda halvasti. Ka eilses saates esinenud Maria jäi ilma suurest summast rahast ja kelmid pääsesid läbi pahavara tema kontole ligi.

Kuidas ennetada petturite rünnaku alla sattumist, soovitame lugeda siit: ITVAATLIK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles