Galerii: Hongkongis pole loota rahunemist, politsei ähvardas lahingumoonaga (1)

Copy

Politsei piiras Hongkongi polütehnilise ülikooli sisse, mille okupeerisid meeleavaldajad, kes võitlevad visalt politseile vastu noolte ja süütepudelitega. 

Hongkongi politsei ähvardas kasutada lahingumoona, kui protestijad kavatsevad seista neile vastu surmavate relvadega.

«Kui nad (protestijad) jätkavad selliseid ohtlikke tegevusi, siis meil pole muud valikut kui kasutada minimaalset jõudu, kaasa arvatud lahingumoona,» ütles politsei pressiesindaja Louis Lau Facebookis.

Seni on meeleavaldustel püssikuuliga pihta saanud kolm protestijat, kuid varem pole politsei lahingumoona kasutamise kohta hoiatust teinud.

Varem on ülikooli lähedal saanud noolega haavata meedia kontaktisik, edastas BBC. 

Kuudepikkused valitsusvastased protestid on põhjustanud linnas ebastabiilsust.

Viimaste päevade vägivald on üks halvimaid, mida poolautonoomse Hiina ala territooriumil on nähtud. Politseist on saanud radikaalsete meeleavaldajate sihtmärgid, kes süüdistavad neid liigses jõus.

Politsei on seni reageerinud ülikoolilinnaku vägivallale enamasti pisargaasi ja veekahuritega.

Rahutused algasid juunikuus, kui taheti muuta seadust, mis lubanuks kahtlusaluste väljaandmist Mandri-Hiinale. Nüüdseks on Hongkongi valitsus selle seaduseelnõu menetlemise peatanud, et vaigistada rahutusi. 

Protestijad nõuavad aga täielikku demokraatiat ja politsei liigse jõukasutamise uurimist. Osa demonstrantide eesmärk on ka Hongkongi liidri Carrie Lami tagasiastumine. 

Mandri-Hiina on aga ähvardanud julgeolekumeetmeid Hongkongis karmistada.

Hiina president Xi Jinping ütles neljapäeval, et hiljutised vägivaldsed ebaseaduslikud tegevused Hongkongis on kahjustanud tõsiselt seaduse ülimuslikkust ja ühiskondlikku korda Hiina erihalduspiirkonnas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles