«Otse Postimehest»: Tõnis Saarts kommenteerib valitsuskriisi (1)

Toomas Kask
Copy

Reformierakonna juht Kaja Kallas sõnas eilses «Aktuaalses Kaameras», et Jüri Ratas peaministrina müüks Eesti maha esimesel võimalusel. Keskerakondlased peavad Kallase kriitikat peaministri suunal absurdseks ning nõuavad avalikku vabandamist. Maaeluminister Mart Järvik (EKRE) püsib ametis. Tekkinud olukorda kommenteeris politoloog Tõnis Saarts «Otse Postimehest» otsestuudios.

Tõnis Saarts leiab, et Eesti mahamüümise avaldus oli ebaõnnestunud. Kui Reformierakond nii otsustab, siis võiks Kaja Kallas kaaluda vabandamist peaministri ees.

Saatejuhi küsimusele, kas Kaja Kallas põletas «Eesti mahamüümise» avaldusega võimaliku silla Reformierakonna ja Keskerakonna vahel, vastas Saarts kõhklevalt. «Ma arvan, et need sillad on kas nüüd põletatud või vähemalt kergelt kõrvetada saanud juba varem. Meenutagem kui oli Elmar Vaheri juhtum ja mõned teisedki juhtumid, siis avaldati umbusaldust peaminister Ratasele. Juba sellega andis Reformierakond signaali, et niisugust varianti, kus oleks Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon, kus peaministrina jätkaks Jüri Ratas, enam võimalik ei ole.»

Tõnis Saarts leiab, et maaeluminister Mart Järviku uurimiskomisjoni moodustamine on Eestis pretsedenditu. «Kui ka edaspidi hakatakse sellist praktikat kasutama, et kui keegi eksib, siis kutsume kokku komisjoni, siis see komisjon seda menetleb, võibolla need ajad lähevad veel eriti pikaks. Kui kaua seda kõike uuritakse mõnede teiste ministrite puhul? Võibolla avalikkusel tekivad ka kahtlused komisjoni neutraalsuse suhtes? Sellised asjad ei hakka mitte õõnestama ainult peaministri usaldusväärsust, vaid need hakkavad õõnestama terve Eesti riigi kui institutsiooni usaldusväärsust,» selgitas politoloog Tõnis Saarts.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles