Tööjõu kallinemine pressib ehitushinnad aina kõrgemale

PM Majandus
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Ehitushinnaindeksi muutus oli 2019. aasta III kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 0,4 protsenti ja 2018. aasta III kvartaliga võrreldes 2,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Ehitushinnaindeksit mõjutas III kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga eelkõige tööjõu kallinemine, mis moodustas indeksi kogutõusust 57 protsenti. 

Eelmise kvartaliga võrreldes tõusid kulutused tööjõule 0,7 protsenti ja ehitusmaterjalidele 0,2 protsenti. Ehitusmasinatele tehtud kulude tase langes 0,1 protsendi võrra.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi muutus oli 2019. aasta III kvartalis võrreldes jooksva aasta II kvartaliga 0,4 protsenti ja võrreldes eelmise aasta III kvartaliga 2,4 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhirühma: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles