FOTOD: maandus maailma pikim lend

PM Majandus
Copy

Austraalia lennufirma Qantas lõpetas pühapäeval kell 7.45 Sydney aja järgi maailma pikima lennu, mis kestis 19 tundi ja 16 minutit.  

New Yorgist Sydneysse lennanud Qantas plaanib järgmisena testida peatuseta lendu Londoni ja Sydney vahel. Viimane teekond on 500 miili ehk kestuselt ligikaudu tund aega pikem.

Lennukite tehniline võimsus ning kütuse kasutus võimaldavad selliseid vahemaasid peatuseta läbida, kuid reisijatele ja lennukimeeskonnale võib 20-tunnine lend olla liiast.

Praegune Boeing 787-9 kandis 40 reisijat ja kümmet meeskonnaliiget, kes kõik annavad Qantasele tagasisidet. Täismahutavuses reisijate ja lastiga lend ei olekski praegu veel võimalik, kuid Airbus ja Boeing töötavad hetkel välja lennukeid, mis seda võimaldaks. Qantas on öelnud, et selle aasta lõpuks selgub, kumba lennukitootja kasuks ta otsustab, ning loodab liinid käivitada 2023. aastal. 

«Ma tunnen ennast paremini kui tavaliselt,» ütles lendu testinud Nick Mole pärast 17ndat lennutundi. Igale reisijale eraldati äriklassi istekoht, mida sai muuta voodikohaks, ehkki reisijaid julgustati kasutama tavaklassi istekohti lennuki tasakaalu huvides. «Ma ei ole kindel, kas ma tahaksin 20 tundi järjest lennata tavaklassis, lennuki tagumises osas,» tunnistas Mole.

Pikamaalennud on viimastel aastatel muutunud üha tavalisemaks, kuna suudetakse ehitada kergemaid lennukeid kütuseefektiivsemate turbiinidega. Esimest korda lendas Qantas nn känguruteed Sydneyst Londonisse 1947. aastal Lockheed Constellationi lennukiga. Teekond kestis siis kokku neli päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles