Ekrelased nurjasid LGBT-ühingu teavitusürituse, kohale kutsuti politsei (61)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu Nooruse majas LGBT-üritust väisanud EKRE Saaremaa ringkonna esimees Daniel Mereäär küsis, miks nõuab see organisatsioon aina suuremat riiklikku toetust.
Pärnu Nooruse majas LGBT-üritust väisanud EKRE Saaremaa ringkonna esimees Daniel Mereäär küsis, miks nõuab see organisatsioon aina suuremat riiklikku toetust. Foto: Urmas Luik

”Eesti LGBT ühing kutsus eile õhtuks siinse kogukonna inimesi Pärnu Nooruse majja, kus oli plaanis tutvustada oma tegevust ja teenuseid. Jutuks pidid tulema kooseluseadus, peresisene lapsendamine, soovahetus ja vabatahtlik töö.

Paraku oli ühing sunnitud nii mõnegi osaleja kinnitusel kokkusaamisele tulnud ja ilmselgelt sõjakalt meelestatud EKRE ehk Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmete ja pooldajate tõttu selle ära jätma ja viima üle mujale.

Kokkusaamisest oli juba enne selle toimumist huvitatud kohalik EKRE Pärnumaa ringkonna juht Helle Kullerkupp rääkis toimetusele, et neil on plaanis kuulata, mida noortele räägitakse, seda analüüsida ja esitada asjakohaseid küsimusi.

Eile õhtul kogunes Nooruse majja kuulajaid umbes pea paarkümmend, neist pool EKREga seotud inimesed. Ajakirjanikke üritusele ei lubatud.

Kullerkupu jutu järgi püüti neile selgeks teha, et nad ei ole sellele üritusele oodatud. “Puhtisiklikult, ema ja vanaemana, tahtsin teada, mida siis koolinoortele räägitakse,” selgitas ta. “Ja meedikuna ei saa aru, kas seda haridust on noortele ikka vaja.”

Koosolekust osa võtnud inimese jutu järgi polnud selle algus sugugi viisakas ja saalist kõlas mahlakaid väljendeid, mis halvustasid seksuaalvähemusi.

Samuti üritusel osalenud noormees kirjeldas toimetuse palvel oma muljeid.

“Läksin kohtumisõhtule, et viia ennast kurssi ühingu tegevusega. Alguses vaatasin, et oi, kui tore, inimesi liigub Nooruse majja omajagu, ja hetkeks uskusin, et Pärnus leidub vanemaidki inimesi, kes kuuluvad sellesse kogukonda, kuna ei tulnud selle pealegi, et Pärnus on praegu LGBT-liikumine kõva rünnaku all,” rääkis ta.

Noormehe jutu järgi oli olukord juba enne konfliktne: nimelt tahtis sellest osa võtta üle kümne inimese, kes ilmselgelt ei tulnud sinna heade kavatsustega. “Esialgu ei tahtnud korraldajad neid ruumigi lasta, ent natukese aja pärast siiski lubasid. Vanaprouad olid tõepoolest väga sõjakad. Soov õhtust osa võtta oli suisa niivõrd suur, et üks neist valetas korraldajatele, et „ma olen ka pede“, et miks ei lubata tal ruumi siseneda,” kõneles üritusel osalenu.

“Kui prouad saali said, olid nad kõike muud kui sõbralikud: kogu ruum oli neid hoobilt täis. Nad nõudsid teavet, mida nende lastele õpetatakse, ja ajuti paistis, et nad usuvad, et selsamal koosolekul hakatakse tegema soovahetusoperatsioone,” kirjeldas noormees. Ta märkis, et arvatavasti ei käi prouade lapsed ammu enam kooliteed. “Kõige toredam oli hetk, kui üks kuri vanatädi tõstis häält ja ütles, et nemad ei ründa, mispeale üks kohalolnutest ütles tabavalt, et kui ta enne ei kartnud, siis nüüd hakkas temagi seda seltskonda kartma,” vahendas noormees õhtu meeleolu.

Pärnu Nooruse majas toimunud LGBT-ühingu kokkusaamisest osavõtjatest pea pool oli sõjakalt meelestatud.
Pärnu Nooruse majas toimunud LGBT-ühingu kokkusaamisest osavõtjatest pea pool oli sõjakalt meelestatud. Foto: Urmas Luik

Kuigi noormehe sõnutsi eristus sõjakas seltskond selgelt heade kavatsustega tulnutest, otsustasid korraldajad ürituse mujale viia. “Kuna korraldajad tundsid end ohustatuna, kutsusid nad tädidele politsei,” sõnas noormees.

“Kindlasti oleksid nad saanud üritusest osa võtta, kui nad poleks üritusele sisse sadanud sellise massi ega agressiivsusega. Neil olnuks kasulik kuulata, et ühingu eesmärk on aidata abivajajaid. Eitades, et ühiskonnas on inimesi, keda LGBT-ühing saab aidata ja kes vajavad seda toetust, on ülim väiklus,” arvas noormees.

Kullerkupu sõnade kohaselt teatas LGBT-ühingu juht Kristel Rannaääre, et nad ei tunne ennast sellises seltskonnas turvaliselt, ja jätsid ürituse ära. Samuti kinnitas ta, et üritusest osavõtjatele kutsuti politsei, kuid korraldajad ise olevat enne võimuesindajate kohelejõudmist lahkunud. Seega olnud EKRE kohaliku ringkonna juhi jutu järgi kohale tulnud politseinikudki nõutud.

Ent pealtnägijate sõnutsi olnud ekrelastel politseiga pikem vestlus.

Eilset üritust väisanud EKRE Saaremaa ringkonna esimees Daniel Mereäär avaldas täna sotsiaalmeedias, et tal on LGBT-organisatsioonile mitu küsimust. “Kas on kuskil seadustes kirjas, et maksumaksja raha peal laiutava LGBT-kogukonna üritustel on keelatud osaleda näiteks EKRE liikmetel või teistelgi kodanikel, kes ei oma vastava organisatsiooniga ühist maailmavaadet? Miks trambib antud organisatsioon demokraatia alustaladel, samal ajal nõudes aina suuremat riiklikku toetust ja eirates dialoogi ühiskonna teiste huvigruppidega, näidates üles otsekohest ülbust kogu rahva vastu?” kirjutas Mereäär.

“Üks põhjustest, miks näiteks mina ja paljud teised EKRE liikmed selle teemaga üldse tegelevad, peitub selles, et meil ei ole ükskõik meie noorte tulevikust,” sõnas Mereäär. “Me ei saa aktsepteerida noorte ajupesu seksuaalsuse ja uute peremudelite vallas. Kui sinna kompotti lisada veel sooneutraalsus ja äärmusfeminism, saame ohtliku koosluse äärmusideoloogiatest, mis meie niigi kreenis ühiskonna moraalse kompassi kummuli keerab.”

LGBT-ühingu juht Rannaääre selgitas: “Me tõepoolest kutsusime politsei, sest sissetungijad olid agressiivselt meelestatud ja väljendasid enna,st agressiivselt.

Juba uksel teatasid nad: “Aga mina olen ka pede”, “kust te teate, et ma ei ole soovahetaja?”, “Tahame teada, mis ajupesu te siin teete!” Ühel hetkel oli nad suutnud ennast ruumi sisse pressida ja osa seadis ennast mugavalt toolidele. Sõim jätkus: “Häbi peaks teil olema, linna rahaga teete üritusi, ajupesu korraldate!”

Kuna ruum ei olnud osalejatele enam turvaline ja õhkkond on agressioonist paks, otsustasime lahkuda. Uksel kohtusime politseiga, kellele kogu olukorra kirjelduse edasi andsime.”

Rannaääre sõnade järgi nende üritus ära ei jäänud. “Liikusime seltskonnaga kohvikuse, kus saime kõik plaanitud jutud räägitud. Ka rääkisime palju sellest, mis just oli juhtunud ja miks nii läks,”  märkis ta.

Rannaääre jutu järgi oli kõige häirivam asjaolu, et üritust kutsus üles saboteerima valitsuserakonna juhatuse liige ja piirkonna juht. “Sama erakonna eestvedamisel toimub üsna pea meeleavaldus ühe noortekeskuse juures Tartu linnas (see on juba registreeritud). Seetõttu võib jääda mulje, et tegu võib olla erakonna süsteemse ja planeeritud tegevusega,” avaldas ta.

“LGBT+ teemad on uudistest ja vestlustest palju läbi käinud, praegu on aga just Eesti LGBT ühing tähelepanu keskpunktis seoses SA Perekonna ja Traditsioonide Kaitseks algatatud petitsiooniga, milles kutsutakse üles toetama Eesti LGBT ühingu rahastamise lõpetamist,” kirjutas mõni päev tagasi ERRi uudisteportaalis avaldatud arvamusloos Kristiina Raud Eesti LGBT-ühingust. Raud selgitab samas artiklis nii nende organisatsiooni kohta levivaid valesid kui seda, millega ühing tegeleb.

Kommentaarid (61)
Copy
Tagasi üles