Suri üks maailma parimaid juhte

PM Majandus
Copy
Mark Hurd
Mark Hurd Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS

Eile suri 62-aastaselt Oracle tegevjuht Mark Hurd, kes oli üks maailma hinnatumaid tippjuhte.

Oracle asutaja ja nõukogu esimees Larry Ellison saatis ettevõtte töötajatele memo, mis postitati Hurdi isiklikule veebilehele. «Mark oli mu lähedane ja asendamatu sõber ning usaldusväärne kolleeg. Oracle on kaotanud suurepärase ja armastatud juhi, kes mõjutas väga paljusid selle 10 aasta jooksul, mil ta Oracles töötas. Me jääme kõik igatsema Marki innukat meelt ning haruldast oskust analüüsida, lihtsustada ja lahendada probleeme,» kirjutas Ellison.

Hurd võttis kuu aega tagasi ettevõttes puhkuse, öeldes töötajatele, et tahab keskenduda oma tervisele.

Hurdi karjäär ettevõttes algas 2010. aastal, kuu aega peale seda, kui ta lahkus Hewlett-Packardi tegevjuhi kohalt, sest teda süüdistati seksuaalses ahistamises. Nimelt väitis HP, et Hurd ei informeerinud ettevõtte nõukogu oma isiklikust suhtest näitleja Jodie Fisheriga, kes tegi ettevõttele samal ajal turundust. Ellison ütles selle peale, et «tegemist on kõige halvema personaliotsusega, peale seda, kui idioodid Apple nõukogus Steve Jobsi lahti lasid,» ning palkas ise Hurdi Oraclet juhtima.

Hiljem teatas Hewlett-Packard, et uurimise tulemused näitasid, et Hurd ei rikkunud ettevõtte sisereegleid seksuaalse ahistamise osas, kuid ta rikkus ärinorme. Hurd lahkus HP-st 12 miljoni dollari sularaha ja suure hulga aktsiaoptsioonidega.

Oracle oli üks suurimaid HP rivaale ning ettevõtted pidasid maha mitmeid kohtuvaidlusi. Seega tekitas Hurdi palkamine Silicon Valleys hulganisti kõneainet. HP ei teinud üleminekut lihtsaks, vaid andis Oracle kohtusse, et peatada Hurdi palkamist. 2010. aastal esitatud kohtudokumentides ütles HP, et usub, et Hurd seab ohtu ettevõtte kõige väärtuslikumad ärisaladused ja konfidentsiaalse teabe.

Hurd oli ühtlasi üks hinnatumaid ja enim tasustatuid tippjuhte maailmas. Näiteks 2007. aastal valiti ta ajakirja Business Week küsitluse põhjal maailma parimaks juhiks. Toona oli Hurd suutnud tuua HP raskustest välja ja kasvatada ettevõtte käivet aastaga 14% ja kasumit 17%.  Firma aktsia kerkis tol aastal 23%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles