Soome valitsuse järgmise aasta eelarveettepanek pani parlamendi kihama

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
Antti Rinne (paremal) surus eile Google’i tegevusjuhil Sundar Pichail rõõmsalt kätt, kuna ettevõte investeerib Soome veel enam. Ekspertide sõnul liiguvad põhjanaabrite majanduse kohale siiski tumedad pilved. 
Antti Rinne (paremal) surus eile Google’i tegevusjuhil Sundar Pichail rõõmsalt kätt, kuna ettevõte investeerib Soome veel enam. Ekspertide sõnul liiguvad põhjanaabrite majanduse kohale siiski tumedad pilved. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Pärast seda, kui peaminister Antti Rinne esines teisipäeval esimeste eelarvearutelude lõppedes kõnega, teatas Soome ajakirjandus, et nüüd on selge, kes uuest eelarvest võidavad ja kes kaotavad. Kuna valitsusse kuuluvad enamasti vasakerakonnad, on ka eelarveettepaneku eesmärk parandada just ühiskonna kõige nõrgemate liikmete heaolu.

Vasakpoolsete erakondade eesmärke peegeldavas kavas on plaanis näiteks parandada eakamate elujärge 30–50 euro suuruse pensionitõusuga. Ka suurendatakse sotsiaalabi, näiteks tõuseb haigus- ja vanemahüvitis ning töötu abiraha 20 euro võrra.

Nordea panga ökonomisti Olli Kärkkäineni hinnangul võidaks sellisest eelarvest umbes miljon soomlast. Nii Kärkkäineni kui ka Maksumaksjate Liidu arvutuste järgi väheneks aga keskmise põhjanaabri ostuvõime.

«Madalapalgaliste jaoks suurendab eelarve märgatavalt sotsiaalturvalisust. See kompenseerib kaudse maksutõusu. See ei mõju aga keskmist ja suuremat palka saavatele inimestele ning seda valitsus siin otsinudki ongi,» ütles Kärkkäinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles