Kuidas nafta hinna tõusult tulu teenida?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: Pm

Nädala alguses ehmatas maailma nafta hinna tõus: see kerkis päevaga tervelt viiendiku võrra, sest Saudi Araabias asuvat maailma suurimat naftatootmiskompleksi tabas suuri purustusi tekitanud droonirünnak.

Inimestel tekkis mure, mis saab kütusehindadest edasi. Kui nafta hind kerkib peatselt taas üle 100 dollari barreli eest, aga Eestis on Euroopa ühed kõrgemad aktsiisid, siis kuidas mõjub see meie ettevõtetele, eriti transpordiettevõtetele ja ka pere-eelarvele.

Nafta, aga ka teiste toorainete maailmaturuhindu ei saa me mõjutada, aga me saame end hinnatõusu eest kaitsta, investeerides väärtpaberitesse, mille väärtus tõuseb ja langeb paralleelselt või enam-vähem paralleelselt nafta hinna tõusu ja langusega.

Kui vaadata tagasi ajalukku, siis tekkisid maailma tuntuimad tulevikutehingute börsid Londoni Metallibörs ja Chicago kaubabörsid just metallide ja põllumajandussaaduste tarbijate vajadusest end hinnakõikumiste vastu kindlustada.

Tänapäeval on hinnakõikumiste vastu kindlustamine suhteliselt lihtne ja kättesaadav ka erainvestoritele ja väikeettevõtetele. Paar aastakümmet tagasi oli see väga kallis ning väikeinvestoritel polnud siis peaaegu mingit võimalust end hinnatõusu vastu kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles