Allikas: USA on järeldanud, et rünnak Saudi rajatistele tuli Iraanist (14)

Copy
Satelliitpilt kahjust Abqaiqi naftatehases rajatist laupäeval tabanud rünnaku järel.
Satelliitpilt kahjust Abqaiqi naftatehases rajatist laupäeval tabanud rünnaku järel. Foto: HO / AFP / Scanpix

Saudi Araabia naftataristut laupäeval tabanud rünnakut analüüsinud Ühendriigid on jõudnud järelduseni, et rünnak tuli Iraani pinnalt ning käiku läksid ka tiibraketid, ütles anonüümsust palunud USA ametnik täna.

Uudisteagentuuriga AFP vestelnud ametniku sõnul paneb USA rünnaku kohta kogutud andmed kokku ning esitab need rahvusvahelisele kogukonnale järgmisel nädalal ÜRO peaassambleel.

Agentuuri ajakirjanik küsis ametnikult, kas Washington on kindel, et raketid tulistati Iraani pinnalt. Ametnik vastas: «Jah.»

USA luureametid suudavad rakettide tulistamiskoha kindlaks teha, rõhutas ta.

Samas keeldus ta ütlemast mitu raketti teele saadeti. «Ma sellistesse üksikasjadesse ei lasku.»

Laupäeval tabas rünnak kahte Saudi Araabia idaosas asuvat Saudi naftarajatist: maailma suurimat naftatöötlustehast Abqaiqi ning Khuraisi naftavälja. Rünnaku järel tõusis järsult toornafta hind, kuid see on hakanud taastuma rünnakueelsele tasemele.

Rünnaku eest võtsid vastutuse Iraaniga liidus huthi mässulised, kes tegutsevad Jeemenis, kuid Saudi Araabia süüdistab Iraani ning Teherani tõi võimaliku süüdlasena välja ka USA president Donald Trump.

«Kindlasti näib, et kõige tõenäolisemalt tegi seda Iraan,» lausus Trump esmaspäeval.

Presidendi sõnul tahavad Ühendriigid oma liitlast Saudi Araabiat aidata, kuid soovivad sõda vältida.

Iraani ja USA pinged ähvardavad üle keeda alates eelmise aasta maist, kui Trump hülgas 2015. aasta Iraani tuumaleppe ning pani Teheranile uuesti sanktsioonid peale.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles