Järelvaadatav: mida seenemetsas korjata ja kuidas sellest eluga pääseda?

Copy

Täna kell 12-18 toimub esimest korda Eesti Loodusmuuseumi Seenefestival, mille raames toimuvaid arutelusid ekspertidega saab vaadata ka Postimehe otseülekande vahendusel.

15. septembril kell 12-18 toimub esimest korda Eesti Loodusmuuseumi Seenefestival, mis avab loodusmuuseumi sügisese seenenäituse. Festivalipäeva ühe osana toimuvad läbi päeva vestlused erinevatel seene-teemadel mitmete oma ala spetsialistidega: juttu tuleb nii turvalisest seenel käimisest kui majaseentest, seente teaduslikust uurimisest kui nähtamatutest seentest meie ümber ja sees. Vestlusi veab Sander Loite.

Taimetoiduentusiast, maailmarändur ning publitsist Margit Härma avab Seenefestivali vestluste programmi ning räägib sellest, kuidas tema sõprus seentega alguse sai, miks tasub metsas endale aega võtta, kuidas mets argistressi ravib ning kas seeneretkedel õpib midagi ka iseenda kohta.

Politsei- ja Piirivalveamet toob arutelu keskmesse turvalise seenel käimise. Seeneaeg on käes ning paraku kaasneb seente ning marjade korjamisega oht ka kõige tuttavamasse metsatukka ära eksida. PPA jagab näpunäiteid, kuidas metsaskäik oleks turvaline ja sind oleks vajadusel lihtne leida. Kui tööülesanded lubavad, on PPA-l kaasas ka teenistuskoerad, kes oma etteastega üles astuvad.

Etnoloog ja folklorist Aivar Jürgenson läheneb seenemaailmale tagasivaatavas võtmes ning tutvustab seente päritolu rahvausundis, tuues seejuures välja nii seoseid taeva kui maaga. Lisaks tuleb juttu päkapikkudest, šamanismist ning sellest, mis on kärbse tähendus kärbseseene nimes.

Eesti Loodusmuuseumi direktor, bioloog Asta Tuusti võtab fookusesse pärmseened – me elame pärmidega koos ja kasutame neid iga päev, need on meie ümber – nahal, õhus, vees – ja isegi meie soolestikus, kuid kui palju me nendest või nende kohalolust tegelikult teame? Ilmselt ei mõtle me oma igapäevast leiba hammustades, et sööme samal ajal ka seeni. Leib, sai, õlu ja vein on iga toidupoe valikus ning nende olemasolu võlgneme pärmseentele.

Kui palju on seeneriigis koostööd ja kui palju ärakasutamist? Sellest kõigest räägib Seenefestivalil lähemalt botaanik Tõnu Ploompuu.

Tartu Ülikooli loodusmuuseumi direktor, akadeemik Urmas Kõljalg heidab festivalipäeva teises pooles pilgu mükoloogide igapäevatööle ning arutleb selle üle, kui palju on maailmas ja Eestis seeneliike, miks on seeneliike üldse vaja teada, kuidas neid kirjeldatakse, kas ja kuidas tuleks neid kaitsta ja kas keegi peale mükoloogide veel uurib seeni.

Teadlane ja seenekasvataja Erki Nagla tutvustab mükoplasti: mis see on, kuidas seda tehakse, mida sellest teha saab (ja juba tehtud on) ning mis on selle materjali eelised. Kindlasti tuleb vestluses juttu ka sellest, miks on hakatud plastmaterjalidele alternatiive otsima ning kas mükoplast võiks selleks olla.

Puitehitiste ekspert ja lektor Kalle Pilt võtab päeva lõpetuseks luubi alla seened hoonetes. Milliseid seeni hoonetes leidub, kas neil on mõju inimese tervisele ning miks ja kuidas nad hoonetesse üldse jõuavad. Lisaks tuleb juttu ka sellest, kas kõiki seeni on vaja hoonetest tõrjuta – kas majavammi puhul tuleb maja maha põletada nagu vanasti arvati?

Loodusmuuseumi seenenäitus toimub tänavu 15.-29. septembril ning toob külastajate ette nii söödavad, mittesöödavad, tinglikult söödavad kui ka mürgised seeneliigid. Seenenäituse tänavune fookus on seente määramisel, määramiseks oluliste tunnuste tundmisel ning seente pildistamisel. Lisaks Seenefestivalile toimuvad näituse raames ka ringkäigud, loengud, tuurid ning mitmed teised erisündmused.

Lavaprogrammi kava

12.00-12.10    Festivali ja seenenäituse avasõnad

12.10-12.30    Margit Härma «Miks tasub seentega sõbraks saada»

13.00-13.40    Politsei- ja Piirivalveamet «Metsa ja tagasi – õnnestunud seenelkäigu retsept» + otsingukoerte esinemine

14.00-14.20    Aivar Jürgenson «Nõiad, haldjad jt ehk mida on usutud seentest»

14.20-14.40    Asta Tuusti «Meie igapäevast seent anna meile tänapäev»

15.00-15.20    Tõnu Ploompuu «Olukorrast seeneriigis: koostööst ärakasutamiseni»

15.20-15.40    Urmas Kõljalg «Mida ja kuidas uurib mükoloog?»

16.00-16.20    Erki Nagla «Seen plastiku asemel?»

16.20-16.40    Kalle Pilt «Seened hoonetes! Kas minu kodus ka?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles