Kas taksojuhtide tulistaja oli politsei agent? (1)

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Telliskivi tulistamine.
Telliskivi tulistamine. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Möödunud nädalal raputas kogu Eestit mõrv Telliskivi tänaval. Taksojuht Raivo Jürimäe kõndis pealinnas ringi TT püstoliga ja lasi justkui möödaminnes ja põhjuseta maha ühe taksojuhi ning vigastas teist eluohtlikult.

Mina ei ole tänaseni saanud aru, miks haarab noor mees (kes on ise soovinud saada politseinikuks ja õppinud Sisekaitseakadeemias) relva ja laseb heast peast maha peaaegu kaks inimest. Mis ajendas 30- aastast Jürimäed ikkagi sellisele külmaverelisele teole ja mis võisid olla tema tegude motiivid.

Kogu juhtumis on aga kõige tähelepanuväärsem minu meelest see, et kuigi süüdlane on täna teada - lõpetatakse tulistamisega seotud kriminaaluurimine siiski ära, kuna mõrvar lasi end maha ehk me ei pruugi Jürimäe mõrva motiive mitte kunagi teada saada.

Aga mingi põhjus pidi ju nendel tegudel olema?  Seda enam, et Jürimäel oli kehtiv relvaluba, mis tähendab seda et kontrollitud oli nii tema vaimset tervist kui ka talle oli tehtud korralik taustakontroll politsei kooli sisse astumisel.

Ma asusin asja uurima ja rääkisin mitmete pealinna taksojuhtidega ning sain teada, et taksojuhina oli Raivo Jürimäe põhiline peatuspaik olnud (klientide ootamisel) Suur-Karja ja Müürivahe tänava nurk Tallinna vanalinnas.

Jürimäe sõitis valge Škodaga ja taksojuhina teenis ta kolleegide sõnul päris hästi.

Teiste allikate sõnul oli aga Jürimäel mõni aeg tagasi olnud konflikt kolleegidega ja seda seetõttu, et Jürimäe arvates oli tema koha peale parkinud keegi pahatahtlik oma auto ja Jürimäe ei saanud enam oma harjumuspärasel kohal Suur-Karja nurga peal kliente oodata.

Tema kohale oli muide parkinud mitte takso, vaid hoopiski eraauto. Jürimäe ise oli arvanud, et auto oli lasknud sinna parkida mõni pahatahtlik konkurent ja seda ikka selleks, et Jürimäe takso kohta hõivata ja tema sealt minema ajada.

Jürimäe otsustas kolleegide sõnul selle teo vastu protestida ja valis enda taksole uue ja veel magusama koha klientide püüdmiseks- selleks kohaks oli nüüd ööklubi Hollywood esine plats. Muide seda kohta peetakse taksojuhtide sõnul üheks linna paremaks.

Kuna takso kohad on aga Tallinnas justkui taksojuhtide vahel ära jagatud, siis tekitas Jürimäe käitumine teistes taksojuhtides sügavat hämmingut.

30- aastane Jürimäe panigi selle teoga kolleegid väidetavalt tõeliselt proovile.

Mis võisid aga olla sellise hulljulge ja teiste taksojuhtidega läbi rääkimata teo motiivid?

Tuletan meelde, et meile on täna avalikult öeldud politsei poolt seda, et taksojuht Raivo Jürimäe oli Tallinna taksomaffia kohtuprotsessil tunnistajaks.

Taksomaffia lugu on hetkel kohtusse jõudmas ja üks olulisemaid tunnistajaid selles loos oli tõepoolest just Telliskivi taksomõrvar Raivo Jürimäe.

Samas ei olnud Jürimäe selles kohtuasjas aga tunnistaja avalikult, vaid tegu oli anonüümse tunnistajaga (tema anonüümne nimi toimikus on mulle samuti teada) ehk Jürimäe oli politsei informaator ja varjatud agent.

Toimikust võib lugeda näiteks seda, kuidas Jürimäe kirjeldas politseile, kes Tallinna taksomajanduses niite tõmbab, kui palju maksavad taksode peatuskohad, kellele raha makstakse nende eest jne.

Nüüd aga jõuamegi tagasi möödunud nädalal toimunud juhtumi juurde.

Jürimäe olevat taksojuhtide sõnul Hollywoodi ees käitunud väga provokatiivselt just seetõttu, et tal oli väidetavalt politsei poolt antud ülesanne võtta taksomaffia liikmeid vahele. Just sellepärast ei kartnud ta hõivata magusaid peatuskohti ja haukuda taksojuhtidele, kes teda noomisid, vastu. Taksojuhtidele jäi mulje, et Jürimäe lausa ootas, et keegi kolleegidest tõstaks tema vastu käe või käituks muudmoodi ähvardavalt või ebaseaduslikult.

Jürimäe ei maininud kolleegidele kordagi, et ta teeb politseiga koostööd, kuid taksojuhtidele jäi selgelt mulje, et tema provokatiivse käitumise taga oli just politsei huvi Tallinna taksomajanduse vastu ning Jürimäe võis tegutseda kui politsei informaator selles vallas. Seda tõika kinnitas pressikonverentsil ka Põhja prefekt Kristjan Jaani, kes ütles, et Jürimäe oli Tallinna taksomaffia asjus politseile tunnistajaks.

Minu meelest ongi just antud detailid aga oluline põhjus selleks, et politsei peaks siiski selgitama välja, mis oli Raivo Jürimäe motiiv relvaga taksojuhte rünnata. Kas tegu võis olla näiteks sellega, et politsei agendil hakkas katus lihtsalt sõitma ja ta ei saanud enam aru, kas ta on taksojuht või politsei informaator, kes üritab taksojuhtide tegevust Tallinnas paljastada ja kellele on lubatud rohkem kui teistele.

Nii tekibki küsimus, kas Jürimäe tegutses omal käel või andis talle korraldusi politsei?

Kas politseil võis selles kohutavas loos olla oma roll?

Seetõttu loodangi, et taksomõrvari tegude uurimist ei lõpetata niisama ära ja et meile rahvale selgitatakse, miks võttis üks väidetavalt selge mõistusega mees (kes muide kolleegide sõnul alkoholi ega narkootikume ei tarvitanud) kätte relva ja üritas keset linna lasta maha kaks taksojuhti ning tappis kõige tipuks ka enda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles