«Kuuuurija» asutas võõrtööliste ametiühingu

Kuuuurija
, Kuuuurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Kuuuurija»

Tänases “Kuuuurija” saates võtab Katrin Lust ette võõrtöölised Eestis. Nimelt räägib Gruusiast pärit Zhurab sellest, kuidas Eesti Vabariigis ei ole võõrtöölistele mingit kaitset ja hoolimata sellest, et nad teevad siin rasket tööd, lastakse paljusid moldovlasi, ukrainlasi ja grusiine rahadega üle.

Zhurab räägib sellest, et Eesti politseid ega poliitikuid võõrtööliste mured ei huvita ja nii ongi inimesed jäänud siin oma murega üksi.

Reedel kogunes seltskond inimesi, kes soovivad võõrtöölisi aidata Tallinnas selleks, et alla kirjutada Võõrtööliste Ametiühingu asutamislepingule. Selle organisatsiooni eesmärk on Eesti Vabariiki tööle tulnud ja siit lähetatud töötajate kaitse ja töötingimuste seaduslikkuse tagamine. Võõrtööliste ametiühingu üks asutajatest on ka “Kuuuurija” saatejuht Katrin Lust ise.

“Minu jaoks on väga üllatav, et Eestis on nii palju võõrtöölisi- samal ajal kui meil puudub organisatsioon, mis kaitseks nende õigusi ja aitaks neil võõral maal hakkama saada!” ütles Lust.

“Kuidas me saame inimesi siia tööle kutsuda kui neile puudub meie ühiskonnas kaitse juhul kui nad satuvad hätta. Meil on loomade kaitsjad, meil on igasugu seltse aga samal ajal tuuakse Eestisse ukrainlasi, kes elavad ebainimväärsetes tingimustes ja ei tea oma õigusi. Selline katuseorganisatsioon siia tulevatele võõrtöölistele on hädavajalik. Me ei saa lasta neid inimesi ära kasutada ja siis saata neid saba jalge vahel koju,” selgitas Lust, kes on ka ise välismaal tööl olnud ja kes puutub igapäevaselt oma töös võõrtööliste muredega ajakirjanikuna kokku.

“Väga paljusid võõrtöötajaid kasutatakse Eestis ära kui orje. Nad pannakse elama külma kätte, neil puuduvad pesemisvõimalused ja elementaarsed tööohutustingimused. Me peame olema inimesi siia kutsudes hoolivad ja vähemalt andma neile võimaluse, et kui nad satuvad hätta siis on neil kelle poole pöörduda,” ütles Lust.

Võõrtööliste Ametiühingu asutajate seas on juristid Villu Tragon ja Alar Salu, Soome ettevõtja Kalvi Park, Ukrainast parit ehitajad Serhii Miniailo, Oleksii Kalaidin ning raamatupidaja Ülle Kalev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles